Bewindvoering is een goede beschermingsmaatregel als je niet goed met je geld, vermogen of bezittingen kunt omgaan. Dat kan permanent zo zijn, bijvoorbeeld door dementie of door een verstandelijke beperking of een chronische, ernstige psychische aandoening. Het kan ook tijdelijk zo zijn, bijvoorbeeld door problematische schulden.
Bewindvoering tast je persoonlijke autonomie aan. Je kunt niet meer naar eigen inzicht over je geld, je bezittingen of je vermogen beschikken. De rechter zal zo’n maatregel alleen uitspreken als het echt niet anders kan.
Heb je bijvoorbeeld in het verleden een volmacht gegeven aan een gemachtigde die namens jou je geldzaken kan regelen als je dat zelf niet meer kunt, dan zal de rechter daar rekening mee houden. Doet die gemachtigde zijn werk goed, dan ligt het niet voor de hand om ook nog beschermingsbewind op te leggen. Dat kan anders liggen als er ruzie in de familie ontstaat over het beheer van jouw vermogen. Of als je er zelf alsnog heel schadelijke beslissingen over neemt. Je blijft naast een gemachtigde namelijk ook zelf nog bevoegd om over je bezittingen te beschikken. Bij bewindvoering is dat niet zo.
Meer informatie
Betrouwbare informatie over curatele op andere websites.
- Lees de brochure Curatele, bewind en mentorschap van de Rijksoverheid.
- Lees de informatie over beschermingsbewind op de website van de Rechtspraak.