Niet iedereen mag bij de rechter vragen om een beschermingsbewind. Dat mogen alleen jij zelf, je partner, de familie, een wettelijke vertegenwoordiger, de officier van justitie, de burgemeester of de zorginstelling. Aanvragen kan alleen schriftelijk, bij de rechtbank.
- Vanuit de familie mogen alleen de volgende personen bewindvoering voor jou aanvragen: je partner, ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, ooms, tantes, neven en nichten.
- Wettelijk vertegenwoordigers die bewindvoering voor jou kunnen aanvragen zijn je voogd (bij minderjarigen die binnenkort 18 jaar worden), je mentor of je curator. Als je curator bij de rechter om beschermingsbewind vraagt, moet hij tegelijk vragen om opheffing van de curatele. Beschermingsbewind en curatele gaan namelijk niet samen.
- De burgemeester kan beschermingsbewind aanvragen wegens ‘verkwisting of het hebben van problematische schulden’. In de praktijk gaat het dan om beschermingsbewind voor mensen die door de gemeente worden geholpen met het saneren van hun schulden.
- De zorginstelling kan alleen beschermingsbewind voor jou aanvragen, als ze eerst hebben onderzocht of er een partner of andere familie is die dat kan doen. Zo ja, dan kan de zorginstelling alleen beschermingsbewind aanvragen als die familie dat niet doet en ook niet wil doen.
- De officier van justitie zal alleen beschermingsbewind aanvragen als niemand anders het doet. Bijvoorbeeld als je geen familie hebt en geen hulp krijgt van de gemeente, maar je situatie wel zorgelijk is.
Geen advocaat
Voor het aanvragen van beschermingsbewind is geen advocaat nodig. Je naasten kunnen gewoon zelf een aanvraagformulier invullen en aan de rechtbank sturen.
Geen gemachtigde
Een gemachtigde mag geen beschermingsbewind aanvragen. Ook niet als je hem daarvoor schriftelijk gemachtigd hebt, bijvoorbeeld in een levenstestament. Je kunt wel in een wilsverklaring vastleggen wie jij als wettelijk vertegenwoordiger wilt, als de rechter de aanstelling van zo’n vertegenwoordiger nodig vindt. De rechter zal dan rekening houden met jouw wensen. Hij moet een goede reden hebben om daarvan af te wijken.
Lees ook
Aanvullende informatie op Goedvertegenwoordigd.nl.
- Op de pagina Wettelijke vertegenwoordiging aanvragen lees je meer over het aanvragen ervan. Alles wat daar staat geldt ook voor bewindvoering.
Meer informatie
Betrouwbare informatie over het aanvragen van curatele op andere websites.
- Lees hier meer over het aanvragen van beschermingsbewind op de website van de Rechtspraak.
- Het aanvraagformulier voor bewindvoering vind je hier.