Een mentor kan iemand zijn uit je familie of vriendenkring. Het kan ook een vrijwilliger zijn, die werkt bij een regionale stichting mentorschap. Een mentor kan ook een professional zijn, die werkt bij een bureau voor curatele, bewindvoering of mentorschap.
Je kunt zelf tegen de rechter zeggen wie je als mentor wilt. De rechter zal hier altijd rekening mee houden. Alleen als de rechter een goede reden ziet om iemand anders tot mentor te benoemen, zal hij dat doen.
Niet iedereen kan mentor worden. Dit zijn de eisen:
- Je hebt zelf geen curator of mentor.
- Je werkt bent niet de hulpverlener van de betrokkene. Je werkt ook niet bij de zorginstelling waar de betrokkene hulp van krijgt. Dat is om belangenverstrengeling te voorkomen.
Familie als mentor
De rechter heeft een sterke voorkeur voor het benoemen van naaste familie als mentor. In de wet staat namelijk dat bij het aanwijzen van de mentor een vaste volgorde geldt.
- Als eerste komt degene in aanmerking van wie je zelf hebt aangegeven dat die jouw mentor zou moeten worden.
- Kan of wil die persoon dat niet of vindt de rechter het geen goed idee, dan komt je partner in aanmerking om mentor te worden.
- Als je geen partner hebt of als die geen mentor kan of wil worden, dan komen je ouders, kinderen, broers of zussen in aanmerking.
- Pas als die ook niet kunnen of willen, kan de rechter iemand anders tot mentor benoemen. Bijvoorbeeld een professional of een stichting mentorschap.
Co-mentor
De kantonrechter kan twee particuliere personen als mentor benoemen. Bijvoorbeeld beide ouders of twee kinderen. Die worden dan co-mentoren.
Co-mentoren kunnen ieder zelfstandig de taken van mentor verrichten. Co-mentoren moeten allebei bij de kantonrechter verantwoording afleggen voor wat ieder doet. Daarbij zijn beiden in dezelfde mate verantwoordelijk voor alle beslissingen. Onderling kunnen co-mentoren dus wel de taken verdelen. Maar ieder blijft verantwoordelijk voor wat hij zelf doet én voor wat de ander doet.
Wanneer de rechter constateert dat er waarschijnlijk problemen zullen ontstaan in de samenwerking, zal de rechter iemand anders als mentor benoemen. Zo nodig van buiten familie.
Een vrijwilliger of professional als mentor
Is er in de familie niemand te vinden die mentor wil of kan worden, dan kan de rechter het mentorschap opdragen aan een organisatie. Dat kan ook als de rechter denkt dat er ruzie in de familie kan ontstaan als iemand vanuit je familie het mentorschap op zich neemt.
De rechter heeft dan twee mogelijkheden.
- Ofwel hij benoemt een regionale stichting mentorschap als mentor. Zij werken met vrijwilligers die het mentorschap namens de stichting uitvoeren.
- Ofwel hij benoemt een professionele mentor. Dat is iemand die bij een bureau voor curatele, bewindvoering en mentorschap werkt.
De stichtingen en de professionele mentoren moeten voldoen aan vergelijkbare eisen over de kwaliteit van hun werk, het opleidingsniveau, een klachtenregeling en de verantwoording aan de rechter over de voortgang van het mentorschap. De vrijwilligers bij de regionale stichtingen mentorschap hebben over het algemeen meer tijd voor het mentorschap. Professionals hebben vaak meer juridische kennis. De rechter zal dat meewegen bij het benoemen van een mentor.
Meer informatie
Betrouwbare informatie over mentorschap op andere websites.
- Bekijk de website van Mentorschap Nederland, de belangenvereniging van de regionale stichtingen mentorschap.
- Een professionelef mentor kun je vinden via hun beroepsvereniging Aegis.
- Lees de brochure Curatele, bewind en mentorschap van de Rijksoverheid.
- Lees de informatie over mentorschap op de website van de Rechtspraak.