Je hebt een digitale identiteit (DigiD) nodig om allerlei zaken met de overheid online te regelen. Een zorgverzekering afsluiten, een zorgindicatie aanvragen, inloggen bij het uitkeringsloket, een DigiD is er onmisbaar voor.
Het wordt steeds ingewikkelder om met zo’n DigiD om te gaan. Vroeger had je aan een gebruikersnaam en wachtwoord genoeg. Tegenwoordig heb je vaak ook een smartphone nodig, voor een SMS of een code in de DigiD app. Hoe moet dat als je het niet voor elkaar krijgt om met zo’n DigiD om te gaan?
Aanvragen
Heb je nog geen DigiD, maar heb je die wel nodig om je zaken met de overheid te regelen, vraag er dan een aan op de website www.digid.nl. Je krijgt dan per post een eenmalige code toegestuurd. Die heb je nodig om je DigiD te activeren. Lukt het je niet om dit allemaal zelf te doen? Vraag er dan iemand bij die je vertrouwt.
Heb je de DigiD binnen en geactiveerd, dan kun je die gebruiken om online in te loggen bij allerlei officiële websites. Je persoonlijke gegevens staan dan al voor je klaar.
Niet zelf
Kun je zelf niet met een DigiD omgaan, dan zijn er twee mogelijkheden. Helaas zijn die niet sluitend.
- Je kunt iemand machtigen om zaken voor jou te regelen via DigiD. Er is een speciale webpagina waar je dat kunt doen: digid.nl. Je krijgt dan een code thuisgestuurd. Die geeft je aan de gemachtigde. Die kan dan op zijn eigen DigiD plus jouw code online zaken voor jou in orde maken. Er zijn hier twee problemen bij. Ten eerste kun je lang niet voor alle dingen iemand machtigen. Je kunt bijvoorbeeld niet iemand machtigen om online een CIZ-indicatie voor langdurige zorg voor jou aan te vragen. Daar moet je een apart machtigingsformulier voor invullen. Bovendien is het een ingewikkeld gedoe om een machtiging aan te vragen.
- Je kunt iemand jouw DigiD gegevens geven, inclusief je telefoon voor de SMS-code of de DigiD app. De overheid raadt dit sterk af, met als argument dat die persoon jouw online identiteit voor eigen voordeel kan gebruiken. Toch gebeurt het in de praktijk veel. Vooral bij mensen die niet in staat zijn zelf een DigiD machtiging te regelen, zodat een ander voor hen het contact met instanties kan onderhouden. De regering werkt al jaren aan een oplossing. Tot die tijd mogen door de rechter benoemde wettelijk vertegenwoordigers (curatoren, bewindvoerders en mentoren) wel de DigiD van hun cliënten gebruiken. Familievertegenwoordigers mogen dit officieel nog steeds niet.
Meer informatie
Betrouwbare informatie over volmacht op andere websites.
- Digidnl: de website over DigiD van de Rijksoverheid.
- Nationaleombudsman.nl: over vragen en problemen rond het gebruik van DigiD