Je mentor overlegt met jou en met je zorgverleners over jouw situatie en de zorg die je nodig hebt. Hij helpt je om hier zelf zoveel mogelijk zelf beslissingen over te nemen. Op die manier legt hij verantwoording af aan jou. Maar hij moet ook formeel verslag uitbrengen aan de kantonrechter die hem heeft aangesteld.
Hoe die verantwoordingsplicht eruit ziet, is afhankelijk van het soort mentor.
- Particuliere mentoren moeten elke vijf jaar verslag uitbrengen aan de rechtbank. Ze moeten dan ook aangeven of het mentorschap nog steeds nodig is. En zo ja, waarom. De rechter kan wel om een tussentijds verslag vragen. Dus al voordat die vijf jaar voorbij zijn.
- Stichtingen mentorschap en professionele mentoren moeten een cliëntdossier bijhouden, waarin ze opschrijven wat ze voor jou gedaan hebben. In dat dossier zit ook je zorgplan, afspraken met de zorginstelling en andere documenten die belangrijk zijn voor de zorg aan jou. De mentor moet op basis van dat dossier elk jaar een voortgangsverslag indienen bij de rechtbank. Ook aan hen kan de rechter vragen om een tussentijds verslag. Dus al voordat het jaar voorbij is.
- Alle mentoren moeten een eindverslag bij de rechtbank indienen als het mentorschap stopt of als ze hun taken overdragen aan een andere mentor.
Je mentor hoeft geen verantwoording af te leggen aan je familie. Ook niet als je mentor zelf iemand uit de familie is. Maar vaak is het wel verstandig als je mentor met de (rest van de) familie overlegt. Vooral over grotere, ingrijpende beslissingen. De familie kan dan beter begrijpen waarom bepaalde beslissingen nodig zijn. Of de mentor komt op andere gedachten door wat hij uit de familie hoort.