Wie mogen er als 1ste en 2de contactpersonen in het cliëntendossier van een zorginstelling ingeschreven staan? Kunnen dat ook vrienden van cliënten zijn?. Kunnen zij hun vriend goed vertegenwoordigen bij gebrek aan familie?
De zorgaanbieder heeft een eerste en tweede contactadres nodig en als de familie dat niet kan of er niet is dan is het mooi als vrienden dat doen. Voor zover cliënt het zelf kan aangeven zal hem/haar gevraagd worden wie hij/zij als contactpersoon wenst te noteren. Is er een wettelijk vertegenwoordiger (mentor of curator) zal deze als contactpersoon worden genoteerd. Verder zijn hier geen regels voor. Een goede zorgaanbieder kijkt meestal wel goed of hij betrokken en betrouwbare mensen als contactpersoon noteert.
In een gezondheidsinstelling of verpleeghuis wordt bij opname om een eerste contactpersoon gevraagd. De eerste persoon die zich aan dient lijkt dit zonder overleg met de tweede contactpersoon te kunnen worden. Wat zijn de rechten van deze persoon? Is deze persoon automatisch ook de familievertegenwoordiger? Wat is het verschil in rechten ten opzichte van de tweede contactpersoon?
Het verpleeghuis heeft behoefte aan iemand die zich meldt als en wil optreden als eerste contactpersoon. Wie zich het eerst meldt is het en wordt als zodanig in het dossier vermeld. Wanneer de familie in onderling overleg liever een ander familielid als eerste contactpersoon zou willen, kan deze wijziging aan het verpleeghuis worden doorgegeven. Een tweede contactpersoon komt pas in beeld als het niet lukt vanuit het verpleeghuis om contact te krijgen met de eerste contactpersoon. De eerste contactpersoon vertegenwoordigt de bewoner van het verpleeghuis en krijgt de informatie over de zorg enz. Soms krijgt ook de tweede contactpersoon wel antwoord op vragen, maar het verpleeghuis zal niet meer familieleden beschouwen als vertegenwoordiger. Als het goed gaat in een familie informeert de eerste contactpersoon de andere familieleden en raadpleegt deze als er ingrijpende zorgbeslissingen moeten worden genomen. Als een ander familielid liever eerste contactpersoon wil worden maar de persoon die nu als eerste contactpersoon staat vermeld wil geen stapje terug doen, is de enige weg een mentorschap aanvragen en verzoeken om tot mentor te worden benoemd. Dit kan lukken, maar het zou ook kunnen dat de kantonrechter de persoon tot mentor benoemt die nu eerste contactpersoon is of dat hij een onafhankelijk mentor benoemt.
Mag een nicht 1e contactpersoon zijn van een bewoner van een verpleeghuis ( opname BOPZ, artikel 60)? Is zij dan wettelijk vertegenwoordiger en moet de instelling haar als zodanig benaderen? Of moet die nicht formeel worden benoemd als mentor?
Een nicht kan niet automatisch (van rechtswege) eerste contactpersoon zijn. Ze kan wel contactpersoon zijn om te zorgen voor de shampoo als die moet worden gekocht of voor bezoek, maar ze is niet bevoegd de bewoner te vertegenwoordigen. Daarvoor moet ze tot mentor zijn benoemd.