Een wettelijke vertegenwoordiger wordt door de rechter benoemd. Het kan gaan om een bewindvoerder (over geld, spullen en vermogen), een mentor (over de zorg) of om een curator (alle rechtshandelingen). Wettelijke vertegenwoordiging is een beschermingsmaatregel. Een curator, bewindvoerder of mentor neemt beslissingen als je dat zelf niet meer goed kunt. In principe kan iedere volwassene wettelijk vertegenwoordiger worden. Dus ook familie, vrienden of goede bekenden. Maar alleen als de rechter het goed vindt.
Is er een curator, bewindvoerder of mentor nodig, dan heeft het grote voordelen om die te zoeken binnen de kring van familie of goede vrienden. Je kent je naaste goed. Je weet hoe hij het zou willen regelen. Welke beslissingen hij genomen zou hebben. Je steekt er meer tijd in dan een professionele vertegenwoordiger zou kunnen. Dat doe je uit liefde voor je naaste.
Maar er zijn ook dingen om rekening mee te houden.
- Als wettelijke vertegenwoordiger heb je niet alleen rechten, maar ook plichten. Je moet bijvoorbeeld een dossier bijhouden van wat je doet voor je naaste. Je moet verantwoording afleggen over je beslissingen. Je moet de kantonrechter om toestemming vragen voordat je grote beslissingen neemt. Dat geldt vooral voor curatoren en bewindvoerders, bij grotere financiële stappen, zoals een schenking of de verkoop van een woning.
- In principe kun je als wettelijke vertegenwoordiger beslissingen nemen waar anderen in de familie of vriendenkring het niet mee eens zijn. Maar het is beter om die anderen nauw bij jouw beslissingen te betrekken. Door met de anderen te overleggen, kom je zelf tot betere beslissingen. En als anderen het er nog steeds niet mee eens zijn, kunnen ze jouw beslissing misschien wel beter begrijpen. Dan loop je minder kans op ruzie.
- Je treedt als wettelijke vertegenwoordiger op in het belang van je naaste. Dus niet in je eigen belang of in het belang van de familie. Soms moet je bij jezelf een ‘knop omzetten’ om dat goed te doen.
Lukt dat niet goed, of zie je hier tegenop, dan is een onafhankelijke wettelijke vertegenwoordiger misschien een beter idee. Dat kan een professional zijn (zelfstandig of bij een bureau) of een vrijwilliger. Dat laatste kan alleen bij mentorschap, via een regionale stichting mentorschap die dit organiseert.
Meer informatie
Betrouwbare informatie over familie als wettelijke vertegenwoordiger op andere websites.
- Dossier ‘wettelijke vertegenwoordiging’ van het Kenniscentrum Informele Zorg.
- Curatele door particulieren, informatie van de Rechtspraak.
- Bewindvoering door particulieren, informatie van de Rechtspraak.
- Mentorschap door particulieren, informatie van de Rechtspraak.