Mijn ouders zijn curator voor mijn broer met een verstandelijke beperking. Ze worden echter oud en willen het overgeven aan de kinderen. Mijn zus wil het met mij delen. Zij wil dan de bewindvoerder worden en ik zou dan mentor worden. Welke stappen moeten we hier precies voor ondernemen?
De ouders moeten de rechtbank een brief(je) sturen waarin ze verzoeken om te mogen worden ontslagen als curator. Ook moeten ze schrijven dat naar hun mening i.p.v. een curatele een combinatie van mentorschap en bewind meer passend is voor de zoon. En dat twee kinderen (met name noemen) bereid zijn om tot mentor resp. bewindvoerder te worden benoemd.
Bij het briefje aan de rechtbank moeten de bereidverklaringen gevoegd worden van degenen die mentor en bewindvoerder willen worden.
Hoe is de procedure als wij als broers en zussen een aanvraag voor ondercuratelestelling van een verstandelijk gehandicapte en inmiddels dementerende zus doen, voor wie de rechtbank de bewindvoering bij een professioneel bureau heeft neergelegd. Wat is de rol van de huidige bewindvoerder bij de beoordeling van een dergelijk verzoek door de familie? Bij een aanvraag ondercuratelestelling van een persoon voor wie al een beschermingsbewind is ingesteld, zal de kantonrechter altijd in eerste instantie vragen: waarom curatele? Kan niet volstaan worden met een beschermingsbewind en een mentorschap?
Vervolgens is de vraag aan de orde: wie moet tot curator (of eventueel mentor) worden benoemd? Kan de huidige bewindvoerder worden benoemd?
Indien u als familie een verzoek doet tot ondercuratelestelling is het gebruikelijk dat de kantonrechter de huidige bewindvoerder een kopie van het verzoek zal toesturen, met het verzoek om zijn mening daarover te geven. Daarna zal een rechtszitting worden gepland, waar de rechthebbende, de verzoekers, belanghebbenden en de bewindvoerder worden uitgenodigd. Al deze betrokken personen zullen worden gehoord. Uiteindelijk neemt de kantonrechter een beslissing.