In principe eindigt de wettelijke vertegenwoordiging op het moment dat je overlijdt. Je wettelijke vertegenwoordiger heeft dan geen rol meer. Maar er zijn dan wel een paar dingen om rekening mee te houden.
Het hoort bij de taak van je wettelijke vertegenwoordiger om het met jou te hebben over je wensen na overlijden. Hij kan de uitkomsten daarvan op papier zetten, zodat het ook voor anderen duidelijk is wat jij zou willen. Het is voor een vertegenwoordiger vaak niet gemakkelijk om hierover te beginnen. Maar uiteindelijk kan het rust geven. Zowel voor jou als voor de familie.
Kom je te overlijden, dan kan je wettelijke vertegenwoordiger de familie, een eventuele collega-vertegenwoordiger en de kantonrechter informeren. Ook andere instanties kan je vertegenwoordiger inseinen. Denk aan de notaris, de thuiszorg, buren, de woningcorporatie, enzovoorts.
Je curator of je bewindvoerder blijft jouw geld en goederen beheren totdat hij ze kan overdragen aan de rechthebbenden. Hij doet dat zo terughoudend mogelijk. In de praktijk zal hij alleen de lopende zaken waarnemen, als die echt niet kunnen wachten. Bijvoorbeeld het doorbetalen van de premie voor een opstalverzekering voor een eigen woning.
Orgaandonatie
Heb je een curator of mentor, dan moet die namens jou akkoord gaan met eventuele orgaandonatie na jouw overlijden. Hij zal daarbij rekening houden met jouw wensen en gevoelens hierover. Als jij hebt aangegeven dat je niet wilt dat jouw organen gebruikt worden voor transplantatie, dan moet iedereen dat respecteren. Ook je wettelijk vertegenwoordiger.
Uitvaart
Na het overlijden moet er een uitvaart geregeld worden. In principe is dat geen taak voor een wettelijk vertegenwoordiger. Maar het kan wel op zijn pad liggen als betrokken medemens om hier stappen in te zetten. Hij wordt dan ‘zaakwaarnemer’.
Als zaakwaarnemer kan je wettelijke vertegenwoordiger bijvoorbeeld een uitvaartondernemer inschakelen. Maar hij moet er wel voor zorgen dat zijn rol duidelijk blijft. Bijvoorbeeld door geen financiële verplichtingen op zich te nemen voor het verzorgen van de uitvaart. De uitvaartondernemer zal hier zelf achteraan moeten bij jouw nabestaanden of – als die er niet zijn – bij de gemeente. Je curator of bewindvoerder kan de uitvaartondernemer wel informeren over een eventueel aanwezige uitvaartverzekering. Of over spaargeld dat voor dit doel beschikbaar is.
Zodra de nabestaanden hun rol pakken, trekt je zaakwaarnemer zich terug. Dat doet hij ook als de zorginstelling besluit om de uitvaart te organiseren.
Testament
Niemand kan namens een ander bij de notaris een testament laten opstellen. Ook een wettelijke vertegenwoordiger niet. Kun je dat zelf niet, dan is er dus geen testament. Dan gelden de wettelijke regelingen voor het verdelen van de nalatenschap.
- Heb je een testament laten opstellen bij de notaris, dan staat daarin wie de executeur is. Diegene is dan bevoegd om de nalatenschap te verdelen volgens de bepalingen van het testament. Je voormalig wettelijk vertegenwoordiger staat hier volledig buiten.
- Heb je geen testament, dan zijn de erfgenamen samen bevoegd om de nalatenschap te verdelen. Ze kunnen daarvoor bij de notaris een boedelvolmacht regelen, zodat één van hen als executeur kan optreden. Ze kunnen hiervoor ook iemand van buitenaf vragen. Bijvoorbeeld de voormalige wettelijke vertegenwoordiger. Die treedt dan niet (meer) op als wettelijk vertegenwoordiger, maar als executeur met een boedelvolmacht.
Verantwoording
Na het overlijden stuurt je curator of bewindvoerder het formulier ‘Eindrekening en verantwoording na overlijden betrokkene’ naar de rechtbank. Hij legt het ingevulde formulier voor aan de erfgenamen, voordat hij het naar de rechtbank stuurt. Zijn ze het eens met de opgaven, dan tekenen ze voor akkoord. Dat is overigens niet verplicht. De erfgenamen kunnen de curator of bewindvoerder aansprakelijk stellen als blijkt dat hij de Eindrekening niet goed heeft ingevuld.
Meer informatie
- Lees meer over de rol van de wettelijke vertegenwoordiger bij orgaandonatie op de website Donorregister.nl van de Rijksoverheid.