Wil je dat een ander je financiële belangen behartigt, dan kun je een volmacht afgeven. Zo’n volmacht kan gelden voor al je geldzaken, maar ook over een deel ervan. Bijvoorbeeld alleen voor je bankrekening, je bedrijf, je aandelenportefeuille, je eigen woning of een combinatie daarvan. Je kunt hier zelf een keuze in maken. Zaken die niet expliciet in de volmacht staan, vallen er dus niet onder.
Zo’n volmacht kun je bij de notaris laten opmaken, maar dat hoeft niet. Vooral bij grotere vermogens is een gang langs de notaris wel verstandig. Vaak zal de notaris de financiële volmacht opnemen in een levenstestament. Wil je een naaste machtigen om jouw bankzaken te regelen als je dat zelf niet meer kunt, dan is het zelfs noodzakelijk om dat bij de notaris te regelen. Banken en verzekeringsmaatschappijen accepteren over het algemeen alleen een volmacht als die vastligt in een notariële akte.
Het voordeel van een volmacht is dat een vertrouwde persoon uit je directe omgeving je financiële belangen kan behartigen op het moment dat jij dat zelf niet meer goed kunt. Bijvoorbeeld door een ongeval of een progressieve ziekte. Je blijft overigens ook zelf bevoegd om je eigen geldzaken te regelen. Daar verandert een volmacht niets aan.
Moment van ingaan
Een volmacht kan per direct ingaan. Ook als je zelf nog prima in staat bent om beslissingen te nemen. Je kunt ook regelen dat de gevolmachtigde pas volledig bevoegd is om op te treden als een medisch deskundige heeft vastgesteld dat jij daar zelf niet meer toe in staat bent. Leg je de volmacht vast in een levenstestament, dan zal de notaris dat laatste adviseren.
Bankmachtiging
en bankmachtiging is een ‘onderhandse volmacht’, die je zelf, zonder tussenkomst van een notaris, bij de bank kunt regelen. Je machtigt dan iemand uit je omgeving om jouw bankrekening te beheren. Zo’n bankmachtiging moet voldoen aan de regels die de bank stelt. De bank heeft daar speciale formulieren voor.
Een bankmachtiging is meestal geen goede oplossing om een naaste je geldzaken te laten regelen als je dat zelf niet meer kunt. Een bankmachtiging is namelijk vaak erg beperkt. Je gemachtigde kan dan wel je rekening bekijken en betalingen doen, maar bijvoorbeeld geen nieuwe bankpas aanvragen of de daglimiet verhogen of verlagen. Bij de meeste banken vervalt de bankvolmacht zelfs op het moment dat je zelf niet (meer) wilsbekwaam bent. Je naaste kan dan niets meer met de bankmachtiging.
En/of rekening
Een en/of rekening is een gezamenlijke bankrekening, die je beide kunt beheren. Dat kan als partners, maar bijvoorbeeld ook als ouder en kind of als naaste en mantelzorger. Kan één van beide zijn eigen zaken niet meer goed behartigen, dan neemt de ander het volledige beheer over.
Tegenwoordig raden banken het openen van een en/of rekening alleen nog aan bij partners die bij elkaar wonen en die door de Belastingdienst als fiscale partners worden aangemerkt. In andere gevallen kan een en/of rekening fiscale problemen geven. Vooral als er veel geld op de rekening staat. Een notariële volmacht is dan een beter idee. Het is dan voor de Belastingdienst duidelijk dat het tegoed op de bankrekening volledig toebehoort aan degene op wiens naam de rekening staat.
Volmacht en bewindvoering
Bewindvoering is een wettelijke beschermingsmaatregel voor mensen die niet goed in staat zijn om hun eigen geldzaken te regelen of die met grote schulden kampen. Meestal betekent het optreden van een gevolmachtigde dat de rechter geen bewindvoerder hoeft te benoemen als wettelijke vertegenwoordiger. Maar dat is niet altijd zo.
- Soms is de volmacht te beperkt en moeten er financiële beslissingen genomen worden die buiten de volmacht vallen. Bijvoorbeeld de verkoop van een woning, als dat niet in de volmacht is opgenomen.
- Een bewindvoerder kan nodig zijn omdat de gevolmachtigde beslissingen neemt die niet in jouw belang zijn. Of mogelijk zelfs misbruik maakt van zijn bevoegdheid.
- Een bewindvoerder is verplicht om op te treden, een gevolmachtigde niet. Soms blijft een gevolmachtigde stilzitten, terwijl er wel iets moet gebeuren. Dan kan het nodig zijn dat de rechter een bewindvoerder benoemt.
Meer informatie
Betrouwbare informatie over volmacht op andere websites.
- Regelhulp.nl: informatie over volmacht van de Rijksoverheid.
- Notaris.nl: informatie over levenstestament en volmacht van de beroepsvereniging van notarissen KNB.
- Dementie.nl: specifieke informatie over volmacht en levenstestament bij dementie, van Alzheimer Nederland.