Ieder meerderjarig persoon kan aan een ander de bevoegdheid geven om in zijn naam op te treden en rechtshandelingen te verrichten. Bijvoorbeeld om iets te kopen of te verkopen, een formulier in te vullen of een betaling te verrichten. De persoon die de bevoegdheid geeft wordt volmachtgever genoemd. De persoon die de volmacht krijgt wordt gevolmachtigde genoemd.
Door het geven van een volmacht aan een persoon die u vertrouwt (binnen of buiten de familie) kunt u uw vertegenwoordiger aanwijzen. Een levenstestament is een bijzondere volmacht waarin ook wilsverklaringen kunnen worden opgenomen.
Wanneer benoeming door kantonrechter, wanneer volmacht?
Bij de keuze tussen een volmacht of een door de rechter uitgesproken maatregel als curatele, beschermingsbewind of mentorschap zijn verschillende overwegingen van belang.
Wanneer een meerderjarige zijn eigen belangen niet goed kan behartigen, is het goed dat er een vertegenwoordiger komt die de zaken voor hem regelt. Zo’n vertegenwoordiger kan benoemd worden door de kantonrechter, of het kan iemand zijn die een volmacht krijgt van degene die hij vertegenwoordigt.
Als er op financieel gebied geen ingrijpende beslissingen hoeven te worden genomen, zoals verkoop van een huis, en als er wat de zorg betreft vooral medische beslissingen genomen moeten worden, is er ook een minder officiële mogelijkheid die misschien voldoende is: het regelen van een en/of-rekening van de meerderjarige, samen met iemand die hem vertegenwoordigt bij zaken die te maken hebben met de Wgbo. Bij de Belastingdienst moet de andere rekeninghouder kunnen aantonen dat het saldo afkomstig is van de desbetreffende meerderjarige. Dat kan lastig zijn. Bovendien is het betrekkelijk gemakkelijk om misbruik te maken. Dat is dus een risico.
Volmachten worden o.a. gebruikt door:
- mensen met beginnende dementie
- mensen met psychiatrische problematiek (ouder dan 18 jaar)
- mensen met een verstandelijke beperking (ouder dan 18 jaar)
Lees meer over de verschillende soorten volmachten, het levenstestament en praktische vragen en antwoorden bij volmachten en levenstestament.
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft een checklist samengesteld over volmacht, testament en levenstestament .