Wettelijke vertegenwoordiging is een laatste redmiddel. Alleen als het echt niet anders kan, zal de kantonrechter een wettelijke vertegenwoordiger benoemen.
Heb je een familievertegenwoordiger in de zorg en loopt dat goed, dan hoeft de rechter geen mentor te benoemen. Maar soms is familievertegenwoordiging niet genoeg. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
- Er is geen familie te vinden. Of er is wel familie, maar die kan of wil jou niet vertegenwoordigen.
- Binnen de familie ontstaat ruzie wie jou het beste kan vertegenwoordigen. Of over welke zorg voor jou het beste is.
- De familievertegenwoordiger doet zijn werk niet of niet goed.
- Je wordt niet alleen wilsonbekwaam als het gaat om beslissingen in de zorg, maar je hebt ook bescherming nodig in geldzaken en bij het beheer van je bezittingen.
In deze gevallen kan de kantonrechter ervoor kiezen om toch een wettelijke vertegenwoordiger te benoemen. Gaat het alleen om beslissingen in de zorg, dan zal hij een mentor aanwijzen. Gaat het ook om beslissingen over geldzaken, dan zal hij daarnaast een bewindvoerder benoemen. Dat kan dezelfde persoon of organisatie zijn die ook tot mentor is benoemd. Alleen als de combinatie van mentorschap en bewindvoering onvoldoende bescherming biedt, zal de rechter een curator benoemen. Dat gebeurt tegenwoordig nog maar heel zelden.
Bij gevolmachtigde
Heb je in het verleden een gevolmachtigde aangewezen, dan kan die jou vertegenwoordigen. Maar soms is de volmacht niet voldoende. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
- Er moeten beslissingen komen op terreinen die niet in de volmacht zijn opgenomen. In dat geval kan je gevolmachtigde niet beslissen.
- Je gevolmachtigde is onbereikbaar, doet zijn werkt niet of niet goed.
In deze gevallen kan de kantonrechter ervoor kiezen om toch een wettelijke vertegenwoordiger te benoemen. Die kan de beslissingen van een gevolmachtigde opzij zetten. De wettelijke vertegenwoordiger kan ook de volmacht te beëindigen.
Bij en/of rekening of gemeenschap van goederen
Familievertegenwoordiging bestaat alleen in de zorg. Gaat het om geldzaken, dan kan de familie niet zomaar beslissingen voor jou nemen, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Er zijn drie uitzonderingen op deze regel:
- Je hebt iemand gevolmachtigd om jouw geldzaken te beheren als je dat zelf niet meer kunt. Die gevolmachtigde kan dan namens jou financiële beslissingen nemen.
- Je hebt samen met je partner een en/of rekening. Je partner kan die rekening beheren, ook als jij dat zelf niet meer kunt.
- Je bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Of je hebt gezamenlijke bezittingen, zoals de woning waar jullie wonen. Je partner kan dan over die gemeenschappelijke goederen beslissen.
Zo ‘licht’ mogelijk
De kantonrechter kiest altijd voor de beschermingsmaatregel die het minste inbreuk maakt op je persoonlijke autonomie.
- Gaat het alleen om beslissingen in de zorg en is er geen goede familievertegenwoordiger of gevolmachtigde te vinden, dan zal de rechter een mentor benoemen. En geen bewindvoerder of curator.
- Gaat het alleen om financiële beslissingen of het beheer van goederen, dan zal de rechter een bewindvoerder benoemen. En geen mentor of curator.
- Is het voldoende om een mentor en een bewindvoerder te benoemen, dan zal de rechter dat doen. En geen curator aanstellen.
Meer informatie
Betrouwbare informatie over wettelijke vertegenwoordiging op andere websites.
- Lees de brochure Curatele, bewind en mentorschap van de Rijksoverheid.