Vaak is de curator iemand uit je eigen familie of vriendenkring. De curator kan ook een professional zijn, die werkt bij een bureau voor curatele, bewindvoering of mentorschap.
Je kunt zelf tegen de rechter zeggen wie je als curator wilt. De rechter zal hier altijd rekening mee houden. Alleen als de rechter een goede reden ziet om iemand anders tot curator te benoemen, zal hij dat doen.
Niet iedereen kan curator worden. Dit zijn de eisen:
- Je curator mag zelf geen curator, bewindvoerder of mentor hebben.
- Je curator mag niet werken als hulpverlener voor jou of bij de zorginstelling waar jij hulp krijgt. Dat is om belangenverstrengeling te voorkomen.
- Je curator mag niet door een rechter failliet verklaard zijn.
- Je curator mag niet in de schuldsanering zitten.
- Je curtor mag niet al jouw bewindvoerder zijn in het kader van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
Co-curator
De rechter kan twee particuliere personen als curator benoemen. Bijvoorbeeld beide ouders van een meerderjarig kind met een verstandelijke of meervoudige beperking. Zij kunnen daar bij de aanvraag al om verzoeken. Ze worden dan co-curatoren.
Co-curatoren kunnen ieder zelfstandig de taken van curator verrichten. Co-curatoren moeten allebei bij de kantonrechter verantwoording afleggen voor wat ieder doet. Daarbij zijn beiden in dezelfde mate verantwoordelijk voor alle beslissingen. Onderling kunnen co-curatoren dus wel de taken verdelen. Maar ieder blijft verantwoordelijk voor wat hij zelf doet én voor wat de ander doet.
Als de rechter constateert dat er waarschijnlijk problemen zullen ontstaan in de samenwerking, zal de rechter iemand anders als curator benoemen. Zo nodig van buiten familie.
Professionele curator
De rechter kan ook een professionele curator benoemen. Bijvoorbeeld omdat er niemand in de familiekring is die deze taak op zich wil of kan nemen. Of omdat er anders ruzie kan ontstaan in de familie. Een professionele curator moet voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Die gaan over de bedrijfsvoering, maar ook over het opleidingsniveau, een klachtenregeling en de verantwoording aan de rechter over de voortgang van de curatele.
Een professionele curator mag iemand van zijn kantoor aanwijzen die hem vervangt tijdens bijvoorbeeld vakantie. Deze vervanger is bevoegd beslissingen te nemen die de gewone gang van zaken betreffen. Bijvoorbeeld de maandelijkse huur betalen. Ingrijpende beslissingen moeten wachten tot de curator zelf terug is.
Een professionele curator moet ten minste vier dagen per week telefonisch bereikbaar zijn voor zijn cliënt. Buiten die dagen moet de curator binnen twee werkdagen reageren op een telefonisch bericht van zijn cliënt op zijn voicemail.
Meer informatie
Betrouwbare informatie over curatele op andere websites.
- Lees de brochure Curatele, bewind en mentorschap van de Rijksoverheid.
- Lees de informatie over curatele op de website van de Rechtspraak.
- Een professionele curator kun je vinden via hun beroepsvereniging Aegis.