‘Verstandelijke beperking’ is een veelomvattend begrip en de groep ‘mensen met een verstandelijke beperking’ is zeer divers. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn in meer of mindere mate afhankelijk van de hulp en bescherming van mensen om hen heen.
Gevolgen van een verstandelijke beperkingen
Door de verstandelijke beperking kan men niet altijd zelfstandig leven, reizen, werken, zichzelf goed verzorgen of verantwoorde beslissingen nemen over financiële en juridische zaken. Daarvoor is ondersteuning nodig, van een paar uur per week tot 24 uur per dag. Sommigen hebben genoeg aan iemand die helpt met financiën, anderen hebben iemand nodig die goede zorg en ondersteuning regelt, een goede plek om te wonen en/of de juiste dagbesteding.
Als u, uw partner, uw kind of familielid (deels) een verstandelijke beperking heeft, zult u dit allemaal goed moeten regelen. Tot 18 jaar vallen kinderen met een verstandelijke beperking onder het ouderlijk gezag, of ze hebben een voogd. Volwassenen met een verstandelijke beperking hebben vaak een familievertegenwoordiger die (mee)beslist. Dat is echter lang niet altijd voldoende omdat allerlei instanties een formeel bewijs van vertegenwoordiging eisen.
Zorg voor goede wettelijke vertegenwoordiging
Zorgaanbieders hebben een aanspreekpunt nodig voor hun cliënt: een vertegenwoordiger die namens de cliënt beslissingen kan nemen. Dat mag een familielid zijn. Hoewel de wet toestaat dat een naast familielid, zoals een ouder, broer of zus, optreedt als vertegenwoordiger, zijn er instanties die een familievertegenwoordiger niet accepteren. Zij nemen alleen genoegen met een wettelijk benoemd vertegenwoordiger, d.w.z. iemand die door de rechter is benoemd, zoals een mentor of curator.
Hoe u zichzelf, uw partner, uw kind, familielid of naaste het beste kunt beschermen en ondersteunen, leest u onder Eigen regie en vertegenwoordiging bij verstandelijke beperking. Ook meer praktische adviezen en verwijzingen naar patiëntenorganisaties vindt u elders op deze website.